Çift terapisi, çiftlere yaşadıkları problemi psikolog eşliğinde profesyonel yardım alarak çözme imkânı verir. Herkes boşanabilir ama herkes evliliğini kurtaramaz. Son yıllarda boşanma oranlarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Birbirini çok severek evlenen bireyler, evlendikten sonra hayal kırıklığına uğrayabiliyor. Karıştıkları problemlerle baş etmekte güçlük yaşayabiliyorlar. Böyle durumlarda, problemler çözümsüz bir hal almadan bir uzmandan evlilik terapisi ve aile danışmanlığı almak, problemlerinize farklı şekillerde bakarak çözüm yolları geliştirmenizi, iletişim sorunlarınızı aşmanızı ve daha kaliteli bir evlilik hayatı yaşamanızı sağlayabilir.
Ayrıca evlilik öncesinde, evlilik ve aile içi iletişim konularında bireysel ve çift eğitimleri alınabilir.
Çift Terapisi Hangi Durumlarda Kullanılır
• Eşler arası ya da ebeveyn – çocuk arası iletişim sorunları
• Şiddetli geçimsizlik
• Aldatma
• Üvey Anne ve üvey baba olmak
• İkinci evlilikler ve yaşanan problemler
• Eşler arası cinsel sorunlar
• Sözlü ve/veya fiziksel şiddet
• Çocuklarla ilgili sorunlar
• Eşlerin ailelerinin evliliğe etkisi
• Maddi sorunlar (iflas, iş kaybı vb…)
• Ailede yaşanan hastalık ya da kayıp sonrası sorunlar
Evlilik Öncesi Danışmanlık
Evlilik ilişkisine karar verme ve evlilik hazırlıkları süreci kimi zaman bireyler açısından zorlayıcı dönemler olabilmektedir. Evlilik ve beraberinde getirdiği pek çok sorumluluk, ailelerin bu sürece katılımı, maddi manevi yükler bazı durumlarda hayatımızdaki bu önemli kararı alma aşamasında kendimizi köşeye sıkışmış hissi yaratabilir. Evlilik ile taçlandırılacak bir ilişki için duygusal güvenlik ortamı şüphesiz son derece önemli bir gereksinimdir. Her ne kadar beraberinde pek çok yük getiriyor olsa da, evlilik ilişkisi aslında bireylerin aile kurarak, sağlıklı ve doyumlu paylaşımların yapıldığı, hayat boyu süren bir dostluğun kapısını aralamaktadır. Bu süreçte alacağınız bir psikolojik destek, sorun çözme becerilerinizi geliştirecek, iletişim gücünüzü arttıracak ve size uygun bir ilişki motifi oluşturmanızda yardımcı olacaktır.
Boşanma Terapisi
Mutlu giden bir evliliği, hiç kimse boşanmayla sonlandırmak istemez. Taraflardan biri ya da her ikisi için evlilik hayatı artık çekilmez bir hal aldıysa, boşanmadan daha iyi bir alternatif görülmüyorsa boşanma yolu seçilir. Yani, kötü bir durumdan daha iyi hissedeceğimizi düşündüğümüz ortam ve koşullara geçiş yapmak için boşanırız. Boşanmaya karar vermiş veya boşanmış çiftler için de boşanma terapisi söz konusu olabilir. Evlilik bittikten sonra depresyona girenlerin sayısı çok fazladır ve eşinden ayrıldıktan sonra problem yaşayan kişiler bireysel oryantasyon desteği alabilirler. Boşanma sürecinde, işin içine ayrılmanın yanı sıra, kin, nefret, öfke ve intikam duyguları da karışabiliyor. Her iki tarafın da boşanma isteği olmadığı durumlarda, boşanmak istemeyen tarafta, terk edilme, beğenilmeme gibi durumların yol açtığı özgüvensizlik ve yetersizlik duyguları oluşabiliyor. Boşanma sürecinde eşlerin nasıl bir tutum sergileyeceği, varsa çocukların velayeti veya nafaka gibi konular, ailelerin boşanma sürecinde oynadığı rol, eşlerin süreçte birbirleriyle iletişim şekli, kişilerin yeni başlayacakları hayatlarına uyum ve adaptasyonlarını da içeren boşanma terapisi, kişinin hayatındaki bu önemli dönüm noktasını sağlıklı bir şekilde atlatması için önemli bir rol oynayacaktır.